Vinske ceste Primoštena

Vinske ceste Primoštena

Opis:

Proizvodnja vina i maslinovog ulja u Primoštenu povlači tradiciju još iz 19. stoljeća. Nadaleko je poznata vinska sorta "Babić" koja potječe iz ovog kraja i koja se smatra jednom od najkvalitetnijih u Hrvatskoj. Maslinovo ulje također je visoko kvalitetno i spada među najkvalitetnija maslinova ulja u Europi. Poznata je činjenica da konzumacija maslinovog ulja ima blagonaklono djelovanje na zdravlje ponajprije zbog antioksidansa u svom sastavu. Umjereno konzumiranje crnog vina ima blagi učinak na rad srca i krvnih žila. Vinarija "Suha punta" nova je vinarija u Primoštenu i u vlasništvu poznatog enologa dr. Lea Gracina.Ova vinarija specijalizirala se za proizvodnju vrhunskog vina Babić. Vinarija Marinov u selu Vezac (Južni Primošten) također proizvodi vino Babić isključivo od grožđa iz vinogorja Primošten.U blizini u selu Bratski dolac  nalazi se stara uljara sa dvije "prese" gdje se maslinovo ulje proizvodi sistemom "pijata". Ovaj tradicionalni način proizvodnje ulja sve je manje u upotrebi zbog manjeg kapaciteta i brzine prerade u odnosu na moderne uljare. Ipak i danas se koristi jer se smatra da se ovim načinom prerade dobije kvalitetnije maslinovo ulje.

Program:

Polazak u 16.00 h.
Dolazak u vinograd Bucavac kraj Marine Kremik (ovaj vinograd je na listi čekanja za UNESCO). Tu imamo priliku vidjeti vinograde stare preko 60 godina, uz samo more, koji svojim suhozidima iscrtavaju bijelu čipku od kamena dajući vrhunsko vino Babić. Upoznavamo se sa vinovom lozom  i načinom njene obrade.
Nastavljamo put prema vinariji "Suha punta". Degustacija vrhunskog vina Babić uz prezentaciju proizvodnje. Nastavljamo za "vinariju Marinov". Razgled vinskog podruma i degustacija. Krećemo prema uljari "Bratski Dolac" gdje se upoznavamo sa tradicinalnom proizvodnjom maslinovog ulja uz degustaciju. Ovdje imamo priliku razgledati i staru mlinicu.
Nastavljamo put prema Jurlinovim dvorima u selo Draga. Autohtoni dalmatinski dvor star preko 300 godina zaštićen kao "Hrvatska kulturna baština".
Večera uz  dalmatinsku hranu i vino Babić.

Cijena: na upit!

Pošaljite upit!